POZOR NA FALEŠNÝ MED

varuje inspekce. Je v něm sirup!

Kupujte med u včelařů, jinak si můžete na chleba namazat med falšovaný! To doporučuje tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Včelaři totiž nemají technologie k výrobě falzifikátů. Doporučení zaznělo v souvislosti s výsledky kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která na trhu objevila osm falšovaných medů.

"V minulých dnech inspekce odhalila osm falšovaných výrobků. Analýzy v laboratořích v těchto medech odhalily vyšší přítomnost takzvaných C4 cukrů. Jde o cukry, které vytvářejí nemedonosné rostliny, jako je například kukuřice nebo cukrová třtina," potvrdila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. V praxi to znamená, že výrobce přidává do medu sirup. Doslazování medu sirupy však předpisy nepovolují. "Med musí být potravina naprosto přírodního sacharidového charakteru, do které se nesmí přidávat žádné jiné látky včetně aditiv. Lze do něj přimíchat pouze jiný druh medu." doplnila Šmídtová.

Zákazník nic nepozná!

Z obalů výrobků přitom spotřebitel nic nepozná. Evropská legislativa totiž nenařizuje u medu uvádět na obalu konkrétní složení. Díky tomu se na trh dostávají také medy, jejichž součástí mohou být zmíněné sirupy nebo škrob. Nebo pylová zrnka z rostlin, která mohou u některých lidí vyvolávat alergie. Odborníci proto doporučují nakupovat med a medové výrobky raději u drobných včelařů. "Jestli chce někdo skutečně pravý česmed, měl by jej kupovat skutečně přímo od včelařů!" řekl Miroslav Peroutka.

Doplnil, že Česko je v produkci medu soběstačné a tuzemské výroby se i vyváží. Například v prvním pololetí loňského roku se podle statistik z Česka vyvezlo přes dva tisíce tun medu a naopak dovezlo necelých tisíc tun. Nejvíce z Ukrajiny, Argentiny a Španělska. Současná průměrná spotřeba medu na jednoho Čecha je zhruba 0,7 kilogramu. Doslazování medu cukrem kvalifikovala potravinářská inspekce jako klamání spotřebitele. Falešné medy, které pocházely ze zemí Evropské unie i mimo ni, nařídila okamžité stáhnout z obchodní sítě.

Falšování a pozměňování medu je striktně zakázáno!!!
Přesto se tak děje. Ze 17 medů testovaných časopisem dTest byly čtyři naředěné lacinými sirupy, dva z nich ještě navíc obarvené éčkem. Dva ze tří biomedů obsahovaly pesticidy.

Med je ryze přírodní produkt. Bez ohledu na to, odkud pochází, musí splňovat ukazatele kvality. Vypovídají o jeho složení, zejména o obsahu fruktózy a glukózy, vyzrálosti, čerstvosti i o šetrném zacházení. Když se do medu přidá něco, co tam nepatří, zvětší se jeho objem a zvýší se zisky. Na úkor spotřebitelů.

Ještě v době nedávné se med ředil cukerným roztokem z řepy, což se dalo poměrně snadno odhalit. "Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu," uvádí Ida Rozová z časopisu dTest. Když vědci dotáhli náskok falšovatelů a dokázali prokázat manipulaci s cukry v medu, přešli falšovatelé na vyšší úroveň. "Přibližně před čtyřmi lety začali používat sirup z obilí," přibližuje praktiky falšovatelů Rozová. Vědci se tentokrát vydali cestou enzymů, které nejsou medu vlastní. Přítomnost obilných sirupů indikuje cizorodý enzym beta-fruktofuranozidáza, který se používá na jejich výrobu.

Zdroj: Aktuálně.cz